Doelloos zijn door keuzestress en de weg naar een doel

Wat is mijn doel? Wat voor werk past het beste bij mij? Je kent deze vragen waarschijnlijk wel, en je weet dat ze lastig zijn op te lossen. Hier meer over mijn zoektocht, met een hoopvolle afsluiter

Keuzestress

Een paar weken geleden had ik last van keuzestress. Het leek alsof ik nutteloos bezig was. Ik was aan het rondzwemmen. Ik had vaardigheden geleerd waar ik niks aan zou hebben. Ervaringen die richtingloos leken. Er zit geen lijn in, geen doel. Omdat ik hier tegen aan liep ging ik op onderzoek uit en wat bleek?

“In 71% van millennials heeft geen werk, of is niet actief betrokken in zijn werk.” (gallup news). Volgens The 2016 Deloitte Millennial Survey wil ongeveer de helft van de millennials binnen 2 jaar een andere baan vinden..

Het belang van een doel, een visie

In mijn nederige mening denk ik dat het er aan scheelt dat de meeste millennials niet weten wat ze willen. Ze hebben keuzestress want er is zo veel mogelijk. En van alle kanten hoor je dat er maar één juiste oplossing is.

Als ik dacht aan de toekomst moest ik dat ene doel weten dat mij zou redden.  Dit haalde ik uit meerdere boeken. Bijvoorbeeld, in  het boek ‘the 7 habits of highly effective teenagers’ stond “begin with the end in mind” .

Steve Jobs, Operah Winfrey en Pablo Picasso hadden ook een sterke mening voor het hebben van een doel of een visie. Je kent dit soort quotes waarschijnlijk wel:

"Create the highest grandest vision possible for your life, because you become what you believe

Als je rondkijkt op het internet vind je heel veel van dit soort quotes. Zoveel dat ik er er van overtuigd was dat ik ook een doel moest hebben. Een visie, of tenminste een richting.

Ineens werd dat geloof in twijfel gebracht.

Ik luisterde het boek ‘the subtle arts of not giving a fuck‘ van Mark Manson.  Zijn advies was confronterend:

Life is about not knowing and then doing something anyway.”

Dit kwam neer op  ‘het heeft geen zin om alles van te voren te bedenken, begin gewoon en kijk waar het schip strand. Dit staat natuurlijk totaal haaks op het hebben van een doel of visie. Een doel is volgens Mark Manson niet per se nodig.

Het zette een paar weken mijn wereld op zijn kop. Heb ik wel een doel nodig? Ik had hulp nodig van een expert.

Superheld Justin en de weg naar een doel

Mijn vriendin zag een advertentie voor de webinar: ‘stop met solliciteren’ van Justin Junier en ik werd overtuigd mee te doen. Deze Justin beweerde dat hij een methode had om mijn eigen doel te ontdekken, wat 100% zou werken, en mij 80% kans zou geven op werk waar ik helemaal tevreden mee zou zijn. Hij overtuigde mij met deze zin

‘het kostte mij 7 jaar voor dat ik wist wat ik wou. Je kunt dat natuurlijk ook doen, of met de superhelden methode een shortcut nemen en binnen een half jaar weten wat jij voor werk wilt doen.’

Superhelden.nu

Het klonk te goed om waar te zijn. Sceptisch deed ik mee. En ik ben blij dat ik dat nog steeds doe.

Het superhelden avontuur

Justin’s methode om tot jou doel te komen is dagelijks een opdracht maken die je weer iets meer zelfkennis geeft. Ik ben er nu twee weken mee bezig en krijg nu al het idee dat ik mijzelf beter ken. Dat ik beter weet wat mijn vaardigheden en talenten zijn.

Ik zal jullie daar later meer over vertellen als ik verder ben met mijn superhelden cursus.

Hoe is het verder?

Ach ja, ik kon mijn blogje niet afsluiten zonder het even te hebben over mijn leven, aangezien het in mijn vorige blog een beetje down was. De blog daarvoor heb ik trouwens laten publiceren op psychosenet 🙂

Qua werk

Ik heb mijn eerste marketing baantje  na drie maanden dus moeten opzeggen. Anderhalve week later vond ik op monsterboard echter een tweede marketing stage bij een ayurvedisch instituut. Daar ben ik ook ongeveer drie maand mee bezig geweest. Sinds deze week ben ik weer even werkloos.

Het boek?

Door het werken heb ik zeer weinig tijd besteed aan het boek. Ik zit een beetje vast met het editten en de keuze of ik nu verder moet schrijven of eerst meer moet herschrijven.

Ik ben gelukkig

Het gebrek aan werk is werkelijk mijn enige probleem. Op dit moment zit ik samen op Malta samen met mijn vriendin. Het gaat fysiek, mentaal en qua geluk ontzettend goed. Ik ben de laatste tijd gelukkig, en daar ben ik erg blij mee.

Een gedachte over “Doelloos zijn door keuzestress en de weg naar een doel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.