# 11 Skunk

A young man smoking weed

Nadat ik was weggelopen van de prostituees was ik minder gemotiveerd om werkelijk nog een slaapplek te vinden. In plaats daarvan besloot ik richting het nachtleven van Lissabon te gaan. ‘het maakt me ook niks meer uit, ik blijf wakker of ik slaap wel weer op straat.’

En zo wandelde ik tot bovenaan een heuvel waar een mooi uitzichtpunt was. Terwijl ik even stond te genieten van het uitzicht sprak een jongen van mijn leeftijd mij aan. Het was duidelijk een drugsdealer. ‘Hey do you want to smoke some skunk?’

Skunk is een drug dat gerookt wordt als wiet. Maar in verhouding met wiet heeft skunk een veel hoger THC gehalte. THC geeft een psychedelisch effect, wat in grote hoeveelheden ook hallucinaties kan veroorzaken. Skunk staat erom bekend dat het psychoses kan starten voor diegenen die daar gevoelig voor zijn. Achteraf weet ik vrij zeker dat skunk bij mij een psychose heeft gestart.

Het lukte deze jongen mij te overtuigen want ik was eigenlijk wel nieuwsgierig.
‘Ik wil het wel proberen’ zei ik eerlijk. ’maar ik het geen geld’
Alsof hij het me al verkocht had zei hij enthousiast ‘Oke dan, kom maar mee!’.

Hij nam me mee naar een bankje verderop waar een aantal jongens zaten. Hij vloot één van de jongens weg liet me zitten. ‘Wacht hier’ zei de dealer en liep er snel vandoor.

Terwijl ik daar wachtte raakte ik aan de praat met één van de jongens. Hij had interesse in de gitaar die ik bij me had. Deze pakte ik uit en speelde wat kampvuurliedjes. Deze jongen was erg enthousiast en leek mij ook erg aardig.

De drugsdealer was ondertussen terug gekomen met de ‘skunk’, dat ze gerold hadden in een joint. De eerste jonge stak de joint op en gaf hem aan mij. Terwijl de groep naar me keek nam ik een heel klein, enkel heisje.

Toen was ik er nog van overtuigd dat de skunk weinig effect op me zou hebben. Ik had nooit verwacht dat dit mini heisje mij psychotisch zou maken.

Zelfs in kleine hoeveelheden kan drugs een schadelijk effect hebben op je brein. Vooral psychedelisch drugs kunnen een kettingreactie voorzaken. Dit kan een psychose tot gevolgen hebben waarvan ik jarenlang zou moeten herstellen. Had ik dat maar eerder geweten.

Volgende hoofdstuk